duminică, 16 martie 2014

Republica Moldova intenționează să ajute trupele franceze în Republica Centrafricană.

Joi, 13 martie 2014, la Bruxelles a avut loc a treia conferință din cadrul EUFOR/ RCA (Forțele Unite ale Uniunii Europene din Republica Centrafricană). Această conferință a fost convocată în contextul crizei din Republica Centrafricană care s-a soldat pe parcursul anului trecut cu pierderi de vieți omenești ca urmare a confruntărilor armate dintre milițiile musulmane și creștine.

La întâlnirea de joi, se aștepta o confirmare din partea mai multor state membre ale UE, dacă sunt pregătite să contribuie cu forțe militare în cadrul operațiunii de menținere a păcii în Republica Centrafricană.

Paradoxul acestei conferințe a constat în faptul că din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar două state non-membre, Republica Moldova și Georgia, au confirmat acordul lor de a participa la misiunea de stabilizare a situației din Republica Centrafricană alături de Franța menționează lepoint.fr.

Indecizia diplomației moldovenești este atât de evidentă încât dacă Georgia este gata să trimită 150 de persoane, atunci Republica Moldova este în stare să participe cu un număr nedeterminat de persoane (n.a. pour un nombre indéterminé ), ceea ce remarcă ținuta neserioasă a părții moldovenești (n.p.), pe lângă faptul că merg în teritoriu doar cu oameni (fără logistica necesară).



După constatarea numeroaselor acte de destabilizare a situației din Republica Centrafricană, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat la 6 decembrie 2013 Rezoluția 2127 care prevede începerea operațiunii Sangaris, în scopul stabilirii și menținerii păcii în regiunea centrafricană. Franța este singura țară care se află la moment în teritoriu, însă are nevoie de sprijinul financiar, umanitar și militar al statelor europene.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu