sâmbătă, 8 februarie 2014

Puterea poporului într-un stat democratic

Puterea poporului într-un stat democratic

Suntem obișnuiți cu ideea că într-un stat democratic există și funcționează principiul separației puterii în trei branșe distincte:
  1. Puterea legislativă (Parlamentul);
  2. Puterea executivă (Președintele și Guvernul);
  3. Puterea judecătorească (Curțile de Judecată).

Până aici totul pare corect la prima vedere, dar cum să înțelegem faptul că pe parcursul unui ciclu de viață a statului, pe arena politică apar și alte puteri care se declar, a patra putere și respectiv a cincea putere în stat, după cum urmează:
      
      4. Puterea ecleziastică (Biserica);
      5. Puterea media (Mass-media).

Însă, pornind de la noțiunea de democrație care desemnează puterea poporului,[1] atunci de ce este omisă din ecuație puterea acestuia, în timp ce, din manifestarea dreptului poporului la vot decurg primele trei puteri, iar din voința poporului ”rezistă” celelalte două?
Privind din această perspectivă putem afirma că în stat, sunt de fapt, șase puteri și nu cinci, iar tabloul vizual al separației puterii în stat trebuie să arate astfel:



Din schema de mai sus se poate observa cu ochiul liber importanța și puterea poporului  ierarhic superioară celorlalte puteri.
  • Puterea poporului constă în dorința acestuia.

Poporul este puterea supremă, doar poporul poate crea statul, înainte de a se crea un stat, există o singură putere – poporul. În aceceste condiții, poporul își rezevă dreptul de a-și dori sau de a nu-și dori ceva, adică de a-și exprima asentimentul sau dezacordul privitor la modelul de organizare a întregii societății (ex. Poporul decide prin ”da” sau ”nu”  limba de stat, forma de guvernământ, cu care națiune să se unească, de care națiune să se desprindă)[2]. În esență, orice popor își dorește continuitate, să reziste cât mai mult timp și pentru acest obiectiv are nevoie de trei lucruri esențiale: 1. bunăstare materială; 2. dezvoltare culturală și spirituală; 3. securitate. Dacă prima necesitate ține exclusiv de atribuțiile reprezentanților aleși: (Parlament, Președinte, Guvern, Curți de Judecată), atunci cea de-a doua necesitate cade sub incidența celorlalte două puteri care au câștigat putere din încrederea pe care o acordă poporul. Securitatea este asigurată de toate cele șase puteri în stat.
  •  Slăbiciunea poporului constă în reprezentanții acestuia.

Cu toate că poporul are cea mai impunătoare putere, în comparație cu celelalte puteri derivate, are și cele mai puține atribuții. Maurice Hauriou, ”părintele fondator„ actualei Constituții franceze spunea despre puterea poporului: ”Ca putere ce exprimă suveranitatea este prima, ca putere de guvernământ este ultima”,[3]ceea ce presupne că poporul nu poate interveni direct ci doar prin intermediul reprezentanților aleși: (Parlament, Președinte, Guvern sau Curți de Judecată). Intervenția directă a poporului este greu de întreprins dar nu este și imposibilă, deseori o asemenea intervenție are drept rezultat dizolvarea parlamentului, guvernului și instituției președintelui sau în cel mai rău caz se soldează cu pagube materiale și pierderi omeneși, pe care poporul și le asumă pe propriul său cont.

Pentru a-și asigura cele trei necesități, poporul a împărțit puterea în șase ”bucăți” și a înzestart separat, șase grupuri de oameni cu puteri depline de acționa într-un anumit domeniu:

Poporul – ar trebui să muncească și să agonisească resurse;
Parlamentul – ar trebui să creeze ordinea și bunăstarea;
Președintele și Guvernul – ar trebui să execute și să asigure ordinea și bunăstarea;
Curțile de Judecată – ar trebui să verfice ca această ordine și bunăstare să fie creată și asigurată conform voinței poporului (conform Constituției);
Biserica – ar trebui să aducă linște sufletească și spirituală;
Mass-media – ar trebui să informeze transparent, corect și nesilită de nimeni despre tot ce se petrece în cadrul unui stat cât și în afara acestuia.

Apel către toate puterile din stat derivate din puterea poporului!
Nu subestimați și nu ”trucați” voința și forța poporului. Dacă doriți continuitate politică, nu trebuie decât să asigurați oamenilor cele trei necesități indispensabile: 1. bunăstare materială; 2. dezvoltare culturală și spirituală; 3. securitate, restul noi vom dobândi singuri. Oamenii așteaptă de la voi doar un imbold, o pornire, exact ca pasărea care se învață a zbura. Creați doar condiții favorabile dacă doriți să zburăm în stol. Nu uitați, de zborul nostru depinde și zborul vostru.





[1] Democrația (în traducere literală „conducere de către popor”, din grecescul δημοκρατία - demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere”)
[2] Mă refer aici la o națiune consolidată istoric și nu la o minoritate națională care pretinde părți din teritorii ce nu-i aparțin din punct de vedere istoric (A se vedea: minoritatea maghiară din România, minoritatea găgăuză din Republica Moldova ș.a.).
[3] Dan Claudiu Dănișor, Drept constituțional și instituții politice. Vol. I. Teoria generală, București, Editura C.H. Beck, 2007, p. 337.

7 comentarii:

  1. Salut. Cum ai de gând să?? - Mă, eu sunt singur cu un copil. Sunt foarte fericit astăzi. Știi de ce am avut preocupări în proiecte și în afaceri de tranzacționare, eu nu sunt nici să-mi plătesc chiria. Dar a doua zi înainte de ieri, am vorbit cu un prieten de pe un site de Forum care mi-au sugerat lui financiare, de creditare și de investisseuse, adresa lui de E-mail mariaelena7000@gmail.com. L-am contactat și a spus că am nevoie de un împrumut. Azi dimineață, am avut meu împrumut și sunt foarte contant. Deci, pentru toate nevoile dvs. de împrumut sau investitor 50 000 eur la 20.000.000 de euro, rambursabil în termen de 2 ani, sau 20 de ani (de discutat) . Apoi porter contactați acest E-mail mariaelena7000@gmail.com .

    Și veți condiții de siguranță și rapid.
    Vorbesc despre asta cu prietenii tăi, prietenii tăi și familia ta, cineva știi.

    E foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. Cum ai de gând să?? - Mă, eu sunt singur cu un copil. Sunt foarte fericit astăzi. Știi de ce am avut preocupări în proiecte și în afaceri de tranzacționare, eu nu sunt nici să-mi plătesc chiria. Dar a doua zi înainte de ieri, am vorbit cu un prieten de pe un site de Forum care mi-au sugerat lui financiare, de creditare și de investisseuse, adresa lui de E-mail mariaelena7000@gmail.com. L-am contactat și a spus că am nevoie de un împrumut. Azi dimineață, am avut meu împrumut și sunt foarte contant. Deci, pentru toate nevoile dvs. de împrumut sau investitor 50 000 eur la 20.000.000 de euro, rambursabil în termen de 2 ani, sau 20 de ani (de discutat) . Apoi porter contactați acest E-mail mariaelena7000@gmail.com .

    Și veți condiții de siguranță și rapid.
    Vorbesc despre asta cu prietenii tăi, prietenii tăi și familia ta, cineva știi.

    E foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua , eu sunt un financiare. Eu sunt un creditor certificate, înregistrate și creditor legitim. Aș dori să aduc în atenția dumneavoastră că vă pot face un împrumut special, la: 50 000 de euro la 5.000.000 de euro, rambursabil în termen de 2 ani, sau 20 de ani (a discuta) la o rată a dobânzii de 2% pe an. Ai nevoie pentru a face un împrumut, vă rugăm să rețineți zonele în care te pot ajuta: * Fondul * Credite imobiliare * Credite de investitii * auto Împrumut * consolidarea Datoriilor * Credite personale ești blocat interzice bancar și nu aveți favoarea băncilor sau mai bine aveți un proiect și nevoie de finanțare, un fișier de rău de credit sau nevoie de bani pentru a plăti facturile, fonduri pentru a investi în afaceri. Deci, dacă aveți nevoie de împrumut nu ezitați să mă contactați pentru a afla mai multe despre condițiile mele. Vă rugăm să contactați-mă direct prin e-mail : mariaelena7000@gmail.com

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt creditor privat. Sunt expert în creditarea și finanțarea afacerilor. Îți ofer toate împrumuturile. Lucrez sub autoritatea solidă a guvernului și transferul este garantat. Îi împrumut atât persoanelor, cât și companiilor. Vizitați (arnoidweman@gmail.com) pentru mai multe detalii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salutare tuturor!
    Sunt Maria, locuiesc în prezent în Bălți, Moldova. În prezent sunt văduvă cu Doi copii și am rămas blocată într-o situație financiară în octombrie și a trebuit să mă refinanțez și să îmi plătesc facturile. Am încercat să caut împrumuturi de la diverse firme de împrumut, atât private cât și corporative, dar niciodată cu succes, iar majoritatea băncilor mi-au refuzat creditul. Dar, așa cum ar avea Dumnezeu, am fost prezentat unui Cooperativ Runs de către un bărbat al lui Dumnezeu, un creditor privat de împrumut care mi-a acordat un împrumut de 80.000 euro și astăzi sunt proprietar de afaceri și copiii mei se descurcă bine în acest moment, dacă trebuie să contactați orice firmă cu referire la asigurarea unui împrumut fără garanție, fără cec de credit, niciun co-semnatar cu doar 2% dobândă și planuri de rambursare mai bune și program, vă rugăm să contactați domnul Dante Paola prin e-mail: dantecooperativehelp@hotmail.com El nu știe că fac asta, dar acum sunt atât de fericit și am decis să îi las pe oameni să știe mai multe despre el și, de asemenea, vreau ca Dumnezeu să-l binecuvânteze mai mult. Îl puteți contacta prin e-mailul său: dantecooperativehelp@hotmail.com pentru apel rapid de chat sau whatsapp / +35677926593

    Mulțumiri
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  6. Articole bune, Ați auzit de LFDS (Le_Meridian Funding Service, Email: lfdsloans@outlook.com - ContactWhatsApp: +1-9893943740--lfdsloans@lemeridianfds.com) este ca serviciul de finanțare SUA / Marea Britanie, care îmi acordă împrumut de 95.000,00 USD să-mi lansez afacerea și le plătesc anual de doi ani acum și îmi mai rămân 2 ani, deși îmi place să lucrez cu ei pentru că sunt creditor împrumut autentic care îți poate oferi orice fel de împrumut.

    RăspundețiȘtergere
  7. We are certified to offer the types of loans
    Or any kind of following financing at 3% interest rate:
    Private loan.
    Business Loans.
    Credit for debt consolidation.
    Improve Your Home.
    Investment credit.
    Credits Available
    Personal Loans?
    Commercial loans.
    Combined loan? Consolidation loans.
    we offer the loan amount of 2.000 Euros to the maximum of 50.000.000 Euros
    If you are interested contact us: email: diamondloanhome@yandex.com

    RăspundețiȘtergere