Fiindu-i adresată o întrebare stupidă și provocatoare, un student armean a dorit să afle:
- ”Ce este mai important pentru România - legăturile economice și politice cu Turcia sau imperativul moral de a recunoaște Genocidul Armean?”
La o întrebare prostească a urmat un răspuns pe măsură, adică mai aproape de nivelul întrebării, Vasile Sorin , menționând:
- ”Vorbind despre evenimentele care s-au întâmplat la începutul secolului trecut, e foarte complicat....care e moralitatea? Să recunoști, OK...Aceasta este o moralitate. Care este moralitatea dintre un cuplu normal...Un cuplu hermafrodit...da? Nu, nu hermafrodit. Homosexual... și cel normali...bărbați și femei, da? Sunt ei OK? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau...? Deci, aceleași lucru cu....știți, totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Pentru dumneavoastră, este un subiect de controversă. Pentru un cuplu gay, pentru ei e perrfect, este modelul de familie, da? Gay”
De fapt, diplomatul român a dorit să transmită un mesaj sublim prin care își afirmă disponibilitatea de a recunoaște orice crimă istorică asupra oricărei comunități considerând totodată că este moral, doar să recunoști nu și s-o reînvii, s-o reinventezi după propriile interese și s-o readuci în discuție din nou și din nou, trezind în conștiința generațiilor următoare setea de răzbunare:
”Să recunoști, OK...Aceasta este o moralitate”.
Guillaume Noir, l-ar fi întrebat printr-un mail, adresat Domniei Sale:
- ”Care este legătura dintre moralitatea recunoașterii unui genocid și moralitatea cuplurilor homosexuale?” - a întrebat autorul.
La care a primit un răspuns onest și în spiritul diplomației:
- „S-a analizat conceptul de moralitate și nu s-a făcut nicio comparație”, a răspuns ambasadorul
Bineînțele că nu a fost nici o comparație, pentru cei care știu să descifreze un mesaj diplomatic, este lesne de înțeles că Domnia Sa, a oferit un răspuns retoric, defapt, o întrebare retorică, care suna c-am așa: Promovarea homosexulității în lume, nu este și ea o formă de Genocid împotriva umanității?.
Într-adevăr și pe bună dreptate că nu s-a făcut nici o comparație, între victimele armene și homosexuali, s-a analizat conceptul de moralitate, s-a făcut o comparație între două forme de genocid: unul vechi de tip hard și altul nou de tip soft.
Atunci când a introdus în discurs noțiunea de Hermafrodit (1), diplomatul român a făcut aluzie la câștigătoarea/câștigătorul Eurovision de anul acesta. Părerea mea.
- „Acum, totul este relativ, este foarte complicat. Politica, strategia, geopolitica nu sunt matematică. Nu avem 1 plus 1. Există un banc bun cu evrei. Evreul, mare afacerist, vrea să-și ia un contabil și pe primul candidat care se prezintă îl întreabă cât fac 10 și cu 10. Și el spune 20. Nu, nu ești bun, afară! Vine al doilea, cât fac 10 și cu 10? 30. Nu, nu ești bun, afară! Vine și al treilea. Cât fac 10 și cu 10? Cât vreți să facă? răspunde el. Ok, ești angajat!
Nu e matematică, ca să spui 1 și cu 1 fac 2. Anul viitor e comemorarea de 100 de ani (de la genocidul armean - n.r.). Nu spun cine are dreptate și cine nu, pentru că nu am dreptul să spun, dar este...foarte complicat”. - a adaugat Vasile Sorin.
În ceea ce priveșet bancul despre evrei menționat de domnul Vasile Sorin, ambasadorul român de la Erevan, ar fi dorit să-și exprime mesajul într-o formă puțin mai relaxată, penru ca publicul larg să înțeleagă că istoria și geopolitica nu este o știință exactă care sa spună cine este vinovat sau nu, s-ar putea să treacă ani și ani de zile și criminalii și victemele să-și inverseze rolurile.
Așa sunt învățați diplomații adevărați. La orice critică să aducă și soluții. Drept soluție, diplomatul român a scos în evidență precedentul franco-german, care în ciuda animozităților istorice, au reușit să găsească un numitor comun în numele păcii din Europa, dovada unei civilizații europene în dezvoltare.
- „Și cel mai important lucru...uitați-vă la francezi și germani...reconcilierea dintre ei. A luat ceva timp, nu? Dar în final au găsit o cale comună”.
Propun să urmărim, consecințele renșterii și reinventării parcursului istoric despre care vorbea domnul Putin. A cui este Crimeea acum? Unde se termină ”istoria” rusească? Niciunde!
De ce despre genocid avem voie să vorbim iar despre antisemitism, ba?
Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA Romania ce face, ne închid gurile?
(1) Hermafrodit - Om anormal, posedând caractere specifice ambelor sexe; fătălău, bisexual. – Din fr. hermaphrodite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu